Een consumptie kost nog steeds één muntje

16-09-2022

Inflatie

De hoge inflatie was ook tijdens de Sneekweek onderwerp van gesprek en dan met name als het gaat over de prijs van een pilske. Toch komt, als bij diverse optredens nog steeds biertjes door de lucht vliegen de vraag op of iedereen zich wel druk maakt over deze prijsverhogingen... of zou het door de alcohol komen?

Hoe om te gaan met inflatie

Voor de klanten van Fier Vermogensbeheer is het belangrijk dat wij namens hen beleggen in bedrijven die in tijden van hoge inflatie de prijzen kunnen doorberekenen. Hiermee kunnen ze hun winst op peil houden en dat is uiteraard gunstig voor de aandelenkoers. Kijk bijvoorbeeld naar Heineken.

Prijsverhogingen

Per 1 augustus betaalde de horeca bijna 9% meer voor de inkoop dan begin 2022. Dit is onder andere het gevolg van de gestegen energiekosten en de kosten van grondstoffen. Bovendien waren die prijzen sinds het begin van de coronacrisis al twee keer verhoogd met 7%. Daardoor loopt de horeca tegen dezelfde gestegen prijzen aan en is genoodzaakt deze verhoging weer geheel of gedeeltelijk door te berekenen aan ons als eindafnemers! In ons beleid blijven we daarom scherp kijken naar bedrijven die de winstmarges op peil weten te houden. Misschien moeten we onszelf soms maar een beetje voor de gek houden en genieten van een lekker koud biertje. Uiteindelijk kost een biertje één muntje en dat was tien jaar geleden niet anders, dus wat nou inflatie! Tsjoch!

P.S. Dit is geen beleggingsadvies om in Heineken te beleggen; voor een advies moet je gewoon langskomen op de Hegedyk 1 in Sneek en wij schenken geen bier maar wel een lekker bakje koffie! Maak een afspraak met Bram, Thijs of Johan