Eerste hulp bij koersdaling

13-05-2022

Eerste Hulp bij Koersdalingen

Het was maart 2009 en beleggers zaten met samengeknepen billen te wachten op het faillissement van alle grote Westerse banken. Een jaar later brak de Griekse staatsschuldencrisis uit. Je hoort er geen belegger meer over. Maart 2020 hadden we de coronacrash. De hele economie werd door de pandemie op slot gegooid. Niet veel later noteerde de AEX een nieuwe recordstand.

Angst slechte raadgever

Bovenstaande zien we vaak. Beurzen die af en toe fors onderuitgaan, maar telkens weten te herstellen en verder doorstijgen. Soms duurt het een paar maanden en soms een paar jaar. De factor tijd heeft daarin altijd zijn werk gedaan. Het gaat pas mis als belegger zodra je domme dingen gaat doen. Eén ervan is in paniek verkopen als beurzen hard onderuitgaan. Een ander veel voorkomende fout is beleggen met geleend geld. En één van de meest recente fouten is niet weten waarin je belegt. Daarmee doel ik op de recente kaalslag in de cryptomarkt.

Correcties zijn vervelend

Beurscorrecties zijn erg vervelend. Het verlies van vermogen geeft een naar gevoel. Aan de gebeurtenis en/of omstandigheden die leiden tot de daling kan je als belegger niets veranderen. De beste manier om te weten hoe je met een correctie om moet gaan is kijken naar je reactie op de vorige correctie. Besef daarbij dat marktbewegingen steeds sneller gaan. Slechte en goede beursdagen vinden vaak kort op elkaar plaats en aandelenmarkten stijgen 70% van de tijd. Het missen van hersteldagen heeft uiteindelijk veel invloed op het uiteindelijke jaarrendement.

Kortom dalende aandelenkoersen bieden een kans om een portefeuille samen te stellen. Zie het als shoppen tijdens de uitverkoop. Bij Fier Vermogensbeheer helpen we u daar graag bij.