Help ik ben belegger

21-12-2022

In de maand december zien we vaak verschillende jaarlijsten voorbijkomen. Zo kreeg ik te zien welke liedjes ik het meeste heb geluisterd via Spotify. Ook kunnen we straks weer luisteren naar de ultieme stemlijst van NPO 2: de top 2000. Verder las ik dat Volodymyr Zelensky is gekozen tot persoon van het jaar 2022. Ook voor beleggingen zijn er jaarlijsten, maar die zullen in 2022 minder populair zijn. De grote winnaar van 2022 op de Nederlandse beurs is Fugro. Van de hoofdfondsen was Shell de sterkste stijger. Kortom de oliebranche was de winnende sector en de dalers zaten in de technologie, maar ook in de obligatiemarkt. Maar als we het echt over verliezen hebben dan zijn die met name geleden in de cryptomarkten, zoals de Bitcoin die 62% verloor.

Niet beleggen via de achteruitkijkspiegel

Als belegger heb je weinig aan achterafinformatie. Bovendien staat iemand die achteruit kijkt met de rug naar de toekomst! Bij beleggen gaat het niet om de winnaars van gisteren, maar om die van morgen. De kunst van beleggen is om het onder verschillende marktsituaties goed te doen. Zo was 2022 een uitzonderlijk jaar met een historische verandering in het rentebeleid. Door actief in te spelen op deze verandering hebben we veel schade voorkomen. In een stijgende markt is het behalen van rendement niet moeilijk. Juist bij grote veranderingen zoals in 2022 hebben beleggers hulp nodig bij het maken van de juiste beslissingen. Aanhoudende negatieve financiële gebeurtenissen leiden vaak tot spanning, angst en vluchtgedrag.

Een vermogensbeheerder helpt bij het voorkomen van emotionele beslissingen. We kunnen de markt niet voorspellen, maar 2023 gaat zeker geen herhaling worden van 2022. Wilt u meer weten over onze strategie voor 2023 maak dan gerust gratis en vrijblijvend een afspraak met Bram, Thijs of mij.