Kunnen koersen maar 1 kant op ?

05-11-2021

Kunnen aandelen alleen maar stijgen ?

Was dat maar waar, helaas stijgen aandelenkoersen niet continue. Beleggers zullen dit op basis van de afgelopen 1,5 jaar misschien wel denken dat koersen alleen maar kunnen stijgen. Eind september noteerde de AEX voor het eerst een nieuw record met een stand van 800,61 punten. 

Na deze recordstand liet de beurs een snelle correctie zien van 5%, vervelend voor beleggers die net zijn ingestapt, maar dit hoort bij beleggen. Pas wanneer koersen dalen met meer dan 10% spreken we van een correctie. Sinds 1945 zijn er 25 correcties geweest op de beurs, gemiddeld eens per 3 jaar. Bij een snelle daling van meer dan 20% spreken we van een beurscrash.

Waarschuwing voor daling

Op 11 oktober waarschuwde president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, voor het risico van hoge aandelenkoersen. Dezelfde waarschuwing deed hij 3 jaar geleden ook en statistisch gezien krijgt hij een keer gelijk. Knot is van mening dat de rente en de inflatie niet altijd op het huidige lage niveau kan blijven. Als medebestuurder van de Europese Centrale Bank heeft hij invloed op de stand van de rente dus hij kan het weten.

Opmerkelijk is dat sinds zijn uitspraak beurzen flink zijn opgelopen. Het voorspellen van een daling op de beurs is net als het voorspellen van de schaats-elfstedentocht. Het komt er vast een keer van maar niemand weet wanneer.  

Beleggingskansen

Is het mogelijk een portefeuille te wapenen tegen dit geweld of kan ik zelfs profiteren van tussentijdse dalingen? Dat kan op meerdere manieren, wil je weten hoe? Neem dan contact op voor een afspraak. Want vervelende dalingen bieden ook tussentijdse kansen!