Beleggen en emoties

12-09-2021

Veel beleggers herkennen deze tweestrijd. Plat gezegd wil niemand de boot missen als koersen stijgen, maar beleggers kunnen lastig accepteren dat koersen ook kunnen dalen. Helaas bewegen beurzen niet altijd in een lijn omhoog en maken beleggers regelmatig beslissingen op basis van emoties. Is daar niets aan te doen?

Herkent u dit gevoel, dan moet u de vraag stellen: ‘Ben ik wel een belegger, of ben ik een speculant? Beleggen is als gras zien groeien. Het is niet spannend en is iets voor de lange termijn. Veel beleggers gedragen zich als speculant. Speculeren is ook veel spannender dan beleggen. Een aandeel op de bodem kopen en met een beetje winst snel van de hand doen is veel leuker dan de lange termijn. De kans dat dit keer op keer lukt is bijzonder klein. Niet voor niets waarschuwt de consumentenbond dat 90% van de speculanten geld verliest op de beurs.

De meeste speculanten willen vooral tips horen. Ze laten zich leiden door de emoties van angst en hebzucht en dat is meestal geen goede raadgever. Mijn tip aan deze speculanten: neem op tijd uw verlies. Bijna alle speculanten kunnen snel winst nemen. Verlies erkennen is veel lastiger, maar juist dit voorkomt erger. Te vaak hoor ik speculanten zeggen: ‘Als ik 5% winst heb, verkoop ik gelijk’.

Mijn vraag is dan altijd: ‘Wat doet u bij 5% verlies?’ Tot slot mijn belangrijkste tip: wees een belegger en geen speculant. Heeft u geen tijd om eigen onderzoek te doen, besteed dit dan uit aan een professionele vermogensbeheerder. Of laat uw portefeuille eens tegen het licht houden door Fier Vermogensbeheer en maak een afspraak