Records zijn er om te verbreken

01-05-2021

Of het nu gaat om een persoonlijk record, een baanrecord of zelfs een wereldrecord, ze zijn er om verbroken te worden. Dit telt ook voor recordstanden op de aandelenbeurs.

Ruim 21 jaar hebben we moeten wachten op een nieuwe hoogste stand van de AEX-index. Hoe is dat nu mogelijk tijdens de Coronacrisis?

Een aantal factoren dragen bij aan dit nieuwe record. De belangrijkste is de lage rente. Nederlanders zijn een spaarzaam volk maar op het moment dat ze geld moeten betalen over spaargeld komen ze in actie. Daarnaast werkt de samenstelling van de AEX mee aan het nieuwe record. Technologie aandelen zijn hierin ruim vertegenwoordigd en juist deze sector heeft uitstekende prestaties laten zien het afgelopen jaar.

Moet je als belegger nu nog instappen op de hoogste stand ooit? Het antwoord is ja, records zijn er immers om verbroken te worden. We leven in een wereld die steeds sneller ontwikkelt. Een aantal van de grootste bedrijven in de wereld van nu bestonden 21 jaar geleden niet. Denk daarbij aan Tesla, Netflix en Facebook. De pandemie heeft trends in een stroomversnelling gebracht. Als belegger is het belangrijk oog te houden voor deze trends. Daarnaast is de factor tijd van groot belang, het op korte termijn speculeren op koersbewegingen heeft niets met beleggen te maken. Een goede spreiding en een lange horizon maken het verschil. Op de vraag moet ik dan nu starten met beleggen is het antwoord: liever gisteren dan vandaag.

Johan Ijsbrandij

DSI beleggingsspecialist Fier Vermogensbeheer