Gaat u betalen voor sparen ?

02-07-2021

Per 1 juli verlagen de meeste banken de drempel voor spaartegoeden waarover u 0,5% rente moet betalen naar € 100.000,-. U als spaarder moet dus gaan betalen over het tegoed boven de € 100.000,-. De spaarrente is al tijden erg laag. Dat komt vooral omdat banken zelf geld moeten betalen aan de Europese Centrale Bank en die kosten berekenen ze door aan klanten. Een logische gedachte vanuit de bank bekeken; toch voelt het niet goed dat u een rekening krijgt gepresenteerd voor uw opgebouwde spaarsaldo. Is daar niets aan te doen?

Jawel, er zijn meerdere oplossingen om te voorkomen dat u als spaarder rente moet gaan betalen. De minst risicovolle manier is om uw spaarsaldo over verschillende banken te spreiden. Veiligheid heeft wel een prijs; het rendement zal door de vermogensbelasting negatief blijven. Een andere relatief veilige oplossing is Groen Beleggen. Het voordeel van deze keuze zit in het fi scale aspect. Over het bedrag in Groen Beleggingen is geen vermogensbelasting verschuldigd. Deze vrijstelling is wel beperkt met een maximum van circa € 60.000,-. Het rendement is beperkt, maar gunstiger dan sparen.

Een derde mogelijkheid is om te gaan starten met beleggen. Dit kan op vele manieren en moet passen bij uw financiële situatie. Groen Beleggen kan daarbij een onderdeel uitmaken van de beleggingen. De volledige invulling is echt maatwerk. Laat u zich daarom goed en onafhankelijk adviseren door een specialist van Fier Vermogensbeheer

Johan Ijsbrandij

DSI beleggingsspecialist Fier Vermogensbeheer