Staat de spaarrente te laag?

01-09-2023

We merken allemaal dat Nederlandse banken bijzonder traag zijn met het verhogen van de spaarrente. Is dit nu de schuld van de banken?

Recent onderzoek laat zien dat 48% van de Nederlanders alleen spaart bij ING, ABN AMRO of Rabobank. Ze geven daarbij aan dat ze dit ook niet van plan zijn te veranderen. Deze banken hoeven dan ook niet snel rentes te verhogen om klanten aan te trekken. Het is dus deels opgesloten in een soort luiheid van de spaarders.

Snel de spaarrente verhogen knaagt ook nog aan het verdienmodel van banken en dat is ook geen motivatie om de rente op spaargeld te verhogen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Wat zijn dan goede alternatieven om je geld te laten groeien? Nederlanders maken geen bewuste keuze tussen bijvoorbeeld sparen en beleggen. Sparen wordt gezien als veilig en beleggen is risicovol maar is dat wel zo?

De reële rente oftewel het verschil tussen wat je krijgt aan spaarrente en de inflatie is gewoon negatief. Die veiligheid van sparen is dus een schijnzekerheid. Zijn er dan alternatieven voor deze veiligheidszoekers?

Jazeker, op de lange termijn is beleggen een uitstekend alternatief voor sparen. Spaarders kijken vaak alleen naar de korte termijn.  Natuurlijk schommelen koersen dat is het risico dat je neemt om een hoger rendement te realiseren. Beleggen is wel dé manier om inflatie voor te blijven en zo te zorgen voor koopkracht en behoud van het vermogen.

Wij helpen dagelijks spaarders met het maken van de juiste keuze tussen sparen en beleggen. Beleggen is een vak en met de juiste begeleiding een uitstekend alternatief voor sparen.